Tuesday, 2018-10-23, 7:43 PM
Home Sign Up RSS
Welcome, Guest
Site menu
Our poll
Rate my site
Total of answers: 39
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Log In

Search
Calendar
«  August 2012  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Home » 2012 » August » 8 » Революцията в Исландия и защо не знаем за нея…
7:34 AM
Революцията в Исландия и защо не знаем за нея…
Историята, разказана от италианското радио за пълзящата революция в Исландия, 
е отличен пример за това колко малко нашите „медии" ни разказват за света.
През 2008 г., в началото на финансовата криза, Исландия буквално
изпада в несъстоятелност. 
Причините бяха споменати само мимоходом, и тъй като тя е малко известен член на Европейския съюз, така да се каже, изчезна от радарите.
След като една след друга европейските страни последователно се оказват заплашени от фалит, което заплашва съществуването на еврото, което отново ще има сериозни последствия за целия свят, последното нещо, което властите биха искали е Исландия да се превърне в пример за другите. 
Ето защо : За Пет години нео-либералният режим прави Исландия 
(население 320 000, без армия), една от най-богатите страни в света. 
През 2003 г. всички банки в страната са приватизирани, и с цел да се привлекат чуждестранни инвеститори, те предлагат онлайн банкиране, а ниските разходи им позволяват да предложат сравнително високи нива на възвръщаемост. Сметките Icesave привличат много малки британски и холандски инвеститори.
Но с нарастването на инвестициите нараства и външният дълг на банките. 
През 2003 г. дългът на Исландия се равнява на 200 % от нейния БВП, 
а през 2007 г. е 900 процента.
Глобалната финансова криза от 2008 г. е фатален удар. 
Трите основни банки в страната – Landbanki, Kapthing и Glitnir са национализирани, а кроната загубва 85 на сто от стойността си спрямо еврото.
В края на годината Исландия е обявена в несъстоятелност.Противно на това, което може да се очаква, в процеса на пряката демокрация криза доведе Исландия до възстановяване на нейните суверенни права, което в крайна сметка доведе до нова конституция. Но това е било постигнато чрез много тежки битки.Министър-председателят на Социалдемократическото коалиционно правителство, Геир Хаарде води преговорите за предоставяне на 2,1 милиарда щатски долара заем, към който скандинавските страни добавят още 2.5 милиарда евро. 
Но международната финансова общност притиска Исландия да приеме драстични мерки. 
МВФ и Европейският съюз искат да поемат дълга с аргумента, че за страната това е единственият начин да се разплати с Великобритания и Холандия.
Протестите и безредиците продължават, което в крайна сметка принуждава правителството да подаде оставка. 
Изборите са преместени за април 2009 г., като на власт идва лява коалиция, която осъжда нео-либералната икономическа система, но веднага се поддава на изискванията Исландия да изплати общо на три и половина милиарда евро.
Което означава, че всеки гражданин на Исландия трябва да заплаща по 100 евро на месец в продължение на петнадесет години, за да изплати дълговете, направени от частни лица към други лица. 
Това всъщност се оказва сламката, която счупи гърба на камилата.И тогава се случва нещо изключителноСтановището, че гражданите трябва да плащат за грешките на финансовия монопол, че цялата страна трябва да бъдат задължена да плаща частни дългове, променя отношенията между гражданите и техните политически институции, и в крайна сметка доведе до това, лидерите на Исландия да вземат страната на избирателите.
Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказва да ратифицира закона, който ще направи гражданите на Исландия отговорни за дълговете на исландските банки и се съгласява да свика рефере
Category: РЕВОЛЮЦИЯ И Време за Промяна | Views: 212 | Added by: Freedom | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: